A jövő munkavállalójával szembeni legfőbb elvárás

A jövő munkavállalójával szembeni legfőbb elvárás

 

 

Szeretnénk Nektek betekintést nyújtani abba, hogy milyen gondolatok és megközelítések mentén formáljuk hazánk első, komplex Employee experience szakértő képzését.

Kiváncsi vagy, mi a jövő munkavállalója felé támasztott legfőbb elvárás? 

Egy átlagos magyar munkavállaló még mindig biztonságra vágyik a leginkább. Biztos háttérre, biztos pozícióra, felfelé ívelő karrierútra, komfortzónára és biztos jövedelemre. Még akkor is, ha már teljesen egyértelmű, hogy a mai világban csak egy biztos: a VÁLTOZÁS.

HR szakemberek és vezetők tucatjai küzdenek azzal a kultúrális problémával, hogy nagyon rosszul viseljük azt a fajta bizonytalanságot, ami a jelenlegi üzleti világot, a multinacionális környezetet és a szervezeti struktúrákat jellemzi.

A hatékonyságnövelés és az optimalizáció évek óta sok esetben egyet jelent a leépítéssel. A versenyképesség érdekében a cégek csökkentik az alap (CORE) üzletágra fordított befektetéseiket, komoly erőforrásokat vonnak el az egyre kevésbé jövedelmező területektől, hogy a bevételek növelése érdekében innovatív megoldásokba és technológiai újításokba forgassák be mindazt. 

Hogy ez létszámleépítéssel, áthelyezéssel, szélesebb munkakörrel, magasabb óraszámmal és esetenként akár kevesebb fizetéssel jár? Tetszik, nem tetszik, de ez van. Nesze neked employee experience, viszlát munkavállalói élménynövelés.

Így máris érthető a magas fluktuáció is. A cégek 26 százalékánál a fluktuáció mértéke meghaladja a 10 százalékot (és létezik olyan szektor, ahol a 30-40% sem számít ritka kivételnek), miközben a távozó munkatársak pótlása gyakran több millió forintot tesz ki – derül ki a BDO Magyarország és a Blooment Alapítvány közelmúltban végzett, több mint száz vállalkozást érintő kutatásából.

A cégek többsége nem ígér már biztos jövőt vagy vonzó karrierutakat. Nem készülnek már 5-10 éves stratégiai tervek, vagy félévente úgyis újraíródnak. Zajlik a transzformáció, a régi működésről az újra való áttérés. Technológiai fejlesztések, innovációs projektek, új megközelítések: lean struktúra, service design, új munkamódszerek, tribe-ok és squad-ok… és még sorolhatnánk.

A Z generáció ebben érzi jól magát, sőt diktálja az iramot; egy Y generációs még képes lépést tartani, az X generáció pedig csak kapkodja a fejét, miközben negyedévente képes kétségbeesni a biztos bizonytalanságtól. És igen, akinek ez nem tetszik vagy aki nem tudja felvenni a lépést a változásokkal, annak nagyon nehéz. Napról-napra nehezebb.

Mi magunknak is transzformálódnunk kell. A technológia, a digitalizáció és az egyre fejlettebb megoldások már itt kopogtatnak az ajtón, sőt már be is léptek az életterünkbe. Ray Kurzweil, amerikai feltaláló és író, a világ TOP 20 gondolkodójának egyike szerint 2030-ra az agyunk úgy fog csatlakozni az Internethez, amilyen módon azt ma a telefonunk teszi. A következő 5-10 évben 30%-kal kevesebb munkahely lesz elérhető, mert kiváltják őket a technológiai újítások és a gépek. 2-3 éven belül a call centerek ügyfélszolgálati munkatársait teljes mértékben felváltják a chatbot-ok, és az egyéb online megoldások.

Munkavállalóként egy esélyünk marad: kíváncsian tekinteni a jövőbe, új kompetenciákat tanulni, reziliensnek lenni, és fejlődni, fejlődni, fejlődni. Nem félni a változástól, hanem beleállni és ösztönözni azt.

Mit figyelnek a HR-esek az állásinterjúkon? A mindset-et: az agilis, inspiratív szemléletet, az értékteremtő hozzáállást, az elkötelezettséget, az új munkamódszerek iránti rugalmasságot. Hiszen - kis túlzással élve - megtanulni bármit meglehet, és pár éven belül alig lesz olyan folyamat, amit ne lehetne kiváltani majd technológiai megoldásokkal.

Ez alól csak egy dolog kivétel: az a kíváncsi és rugalmas hozzáállás, amit az adott cég a vállalati profiljához perszónaként meghatároz. Aki tud tulajdonosi szemlélettel gondolkodni, aki képes átlépni a megszokott határokon és az általánostól eltérő megoldásokat keresni, mer lépni és elősegíteni a szükséges változást, és akik a nehezebb időszakokban is képesek teljesíteni, csapatban dolgozni, összefogni és kollaborációt építeni, ügyfélszemléletben gondolkozni. (Perszóna: az a személyiségtípus és jellemzők összessége, amelyeket a leginkább el tudsz képzelni és szeretnél bevonzani a szervezetbe.)

All we need is the right mindset. Mert ez olyan, ami nem tanulható és hatalmas érték.