A táplálkozás és a lelki, mentális állapot kapcsolata

A táplálkozás és a lelki, mentális állapot kapcsolata

 

 

Egy ember lelkiállapotát, mindennapi stressztűrő, illetve kreatív döntéshozó képességét, vagy akár kommunikációjának minőségét nagymértékben befolyásolja a táplálkozásának minősége, és annak tudatossága.

A múlt héten egy céges környezetben megvalósuló, késő délutáni tréning során pogácsával és egyéb finomságokkal vártak minket, mely harapnivalókat a program során végig fogyasztani lehetett. A munkanap végén a fáradt kollégák nagyobbik része megörülve a bőséges ellátásnak lelkesen fogyasztotta a süteményeket, és közben arról panaszkodtak, hogy ők bizony éhen halnak, mert ebéd óta nem ettek...

Sajnos, a mai, tényleg rohanó világunkban a helyes táplálkozás a legtöbb embernél háttérbe szorult. A kapkodva és rendszertelenül evés, a hasznos tápanyagok bevitelének hiánya, a túlzott szénhidrát fogyasztás már már szinte természetessé vált. 

Ez teljesen érthető, hiszen a megannyi feladat mellett arra is figyelemmel lenni, hogy minden étkezésünkben legyen fehérje, növényi rost, lassú és esetenként gyors felszívódású szénhidrát, az étkezéseink megadott időkeretben történjenek, naponta legalább ötször étkezzünk, hogy az alapanyagszükségletünk és életmódunk függvényében kiszámolt, bevitt kalória mértékére is figyeljünk, szelektáljunk a vércsoportunknak megfelelő élelmiszerek között (és még sorolhatnám), nos ez idő és főképp energia igényes, nagyon nagy odafigyeléssel megvalósítható napi gyakorlat.

A mindannyiunk által ismert világban az ilyen jellegű tudatosságot bár egyre többen követik, még mindig inkább érdemnek minősül az, hogy "csak gyorsan bekaptam valamit, mert annyit dolgozom" hozzáállás...

A legnagyobb probléma azonban az, hogy a tünetekhez (vércukor szint ingadozás, állandó éhesség melleti súlygyarapodás, inzulinrezisztancia, és ezek miatt érzett fáradtság, ingerültség, koncentráció készség hiánya, hangulatingadozás, kreativ gondolkodás és problémamegoldás visszaesése), amelyeket a helytelen táplálkozás okoz, hozzászoktunk és emiatt szinte természetesnek vesszük... Nem figyelünk oda a testünk jelzéseire és ezzel előkészítjük egy komolyabb tünetegyüttes, vagy betegség kialakulását!

Ott állunk a dillemmával, hogy már szinte alig van időnk és energiánk a fontos életterületekre, erre még az is jön, hogy a mindennapi étkezéseimre is figyeljek ilyen mértékben, ilyen tudatossággal? A válasz minden kihívás és nehézség ellenére: IGEN!  

Miért is? MERTHA TISZTÁN LÁTNÁD, HOGY MENNYI PROBLÉMÁD ÉS ROSSZ HANGULATÚ ÓRÁD VEZETHETŐ VISSZA A HELYTELEN TÁPLÁLKOZÁSRA, AKKOR AZONNAL CSELEKEDNÉL, viszont ezek lassú folyamatok és türelmet igényelnek, nem számíthatunk azonnali javulásokra, amikor már látjuk a nem oda figyelés következményeit! 

Csak egyet említek a sok probléma közül: multi cégek vezetőinek körében végzett, kontrollcsoportokkal igazolt tanulmányok sora bizonyítja, hogy teljesítőképességünkre, döntéseink helyességére és kreativitásunkra döntő mértékben táplákozásunk van befolyással! Ezen kísérletek megállapították, hogy a helyesen táplálkozó menedzserek délelőtt 11%-al, míg a nap vége felé már 35%-al hatékonyabb megoldásokat találtak a felmerült problémákra, kihívásokra, mint helytelenül táplálkozó társaik.

Döbbenetesnek találjuk, hogy például azon vezetők, édesanyák és férjek, akikkel dolgoztunk ez elmúlt időszakban, a táplálkozásuk rendbetétele után könnyedebben oldották meg a pszichés, vagy lelki gondjaikat, és ami a legfontosabb, sokaknak ez remek lehetőség, hogy újra kapcsolódjanak saját magukhoz, és erre a testét használják "kapuként." 

Abban hiszünk, hogy az alapelvekkel mindenkinek tisztában kéne lenni, és a trendi, marketingcélú diéták helyett személyre szabott étrendre (mely figyelembe veszi a hormonális rendszerünket, vércsoportunkat, testünk edzettségi állapotát és élemódunkat) van szükségünk.

Éppen ezért úgy döntöttünk, hogy bármilyen szakember képzésünkről is legyen szó, a táplálkozás alapvető élettani hatásai és a lelki, pszichés problémákkal meglévő kapcsolatuk ezentúl minden képzésünknek tananyaga lesz.

 

 

vissza