Az igazán hatékony stresszkezelés

Az igazán hatékony stresszkezelés

 

 

A privát életünkben, és természetesen a munkahelyünkön is számos hatás érhet minket, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy rendszeresen megéljük a negatív hatású stresszt.

Említsünk meg most párat azon tünetek közül, amelyeket ilyen körümények között tapasztalhatunk:

- egész napos rágódás, aggódás, agyalás a problémáinkon

- étkezési zavarok

- türelmetlenség szeretteinkkel szemben

- kedvetlenség, fásultság

- "idegbetegek" vagyunk egész nap

- testi tünetek (szív- és gyomorproblémák, cukorbetegség)

- munkahelyi teljesítmény visszaesése

- különféle addikciók kialakulása, fokozódása

- szexuális problémák

- stb.

Azon emberek, akik felismerik, hogy segítségre van szükségük, és olyan élethelyzetben vannak, hogy lehetőségük is akad igénybe venni egy szakember támogatását, számos megoldási lehetőséget kaphatnak problémáik megoldására.

Ez az a pont, ahol a segítő (legyen most coach) felkészültsége, szakmai tapasztalata és tudása meghatározó tényezővé válik. Sok esetben ugyanis a sztressz hatékony és tartós csökkentéséhez a széleskörű ismereteken túl a coach saját hitelességére és együttérzésére is szükség van.

Vegyünk egy esettanulmányt. A segítséget igénylő alanyunk legyen most egy multicégnél dolgozó férfi, akit középvezetőnek neveztek ki nemrégiben, és pár hét elteltével az új munkakörében saját magán az erős negatív stressz jeleit tapasztalja.

A feltérképező beszélgetés(ek) után természetesen különböző coach metódusokat alkalmazva egy felkészült szakember találhat olyan pontokat, utakat, amelyeken képes lehet elindulni. Például felfedezheti, hogy a coachee (a folyamat alanya) már korábban is szembesült önbizalomhiánnyal, önértékelési gondokkal, amelyek a jelen helyzetben is megjelentek.

Felszínre jöhet egy mélyebb beszélgetés folyamán a szülőkkel szembeni megfelelési kényszer, amely perfekcionizmusba csaphat át és emiatt túl sok időt tölt el egyes feladatokkal, amely feltorlódáshoz vezetett, stb. 

Megoldásként a coach dolgozhat többek között a pozitív pszichológia eszköztárából az érték alapú coachinggal, és egy mélyebb beszélgetés során feloldódásnak indulhat akár a szülőkkel szembeni fájdalom feszültsége. Utána közösen akciótervet készíthetnek (melynek része lehet például a feladatok delegálása), majd annak teljesülését pedig nyomon követhetik.

Sok esetben ezen változás, változtatás tartós lesz, ugyanakkor nagyszámban előfordul, hogy a folyamat nem annyira hatékony, amelynek eredményeként a coachee fél éven belül ismét a coaching folyamatot megelőző stresszel teli helyzetben találhatja magát.

Egy szerteágazó ismeretekkel rendelkező szakembernek (aki nem egy iskola, módszer eszköztárával dolgozik, hanem eklektikus tudással rendelkezik), azonban számos lehetősége nyílik arra, hogy a folyamatot más területek figyelembevételével, esetleg harmóniába hozásával támogassa. Ennek köszönhetően az ilyen megközelítéssel dolgozó szakemberek általában sokkal nagyon számban fejeznek be valódi, tartós sikerrel egy coaching folyamatot.

Nézzünk ezen lehetőségek közül párat:

A táplálkozásunk nagy szerepet vállal az életünk minőségben. Egy szétesett, ritka és emiatt általában gyors szénhidrátokkal teli, fehérje és vitaminszegény étrend (elég gyakori a sztressz alatt élő embereknél) hozzájárulhat az energiaszintünk ingadozásához, délutáni teljesítményünk látványos romlásához. Arról nem is beszélve, hogy a súlygyarapodást, az inzulinrezisztancia, vagy a cukorbetegség kialakulását (amely nagyon gyakori tünet tartós stressz esetén) is elősegítheti.

Szóval, egy coach nagymértékben segítheti a korábban említett coaching folyamat sikerességét, ha egy megfelelő, elegendő fehérjével, lassú szénhidrátokkal és zöldséggel teli étrendet segít összeállítani (melyhez igénybe vehetik természetesen dietetikus szakember segítségét is). Ehhez hozzákapcsolódóan természetesen a megfelelő táplálékkiegészítőket is meg kell állapítani ("stresszre" a leghatékonyabb pl. a magnézium-citrát).

A stressz levezetésére kifejezetten hatékony a különböző, ütő, rugó mozdulatokat tartalmazó, vagy azokat szimuláló sportok űzése. Ilyenek a küzdősportok, a tenisz, vagy akár a fallabda, de természetesen szinte az összes sport jótékony hatással van szervezetünkre. Természetesen itt megemlíthetjük még a különböző légző, relaxációs és meditációs technikákat is.

Az is előfordulhat, hogy az alanyunk olyan testi tünetet is produkál a stressz hatására, amelyet nem köt szorosan a helyzetéhez. Pl. mellékvese fáradtságból adódó tünetek, amelyek igencsak gyakoriak és dominószerűen további hormonális problémákhoz vezethetnek a szervezeten belül. Ilyen esetben akár laborvizsgálatokat is ajánlhatunk alanyunknak, természetesen szakorvos utasításai alapján.

Sok esetben az egyik terület tartós fejlesztéséhez rengeteg energiát adhat számunkra életünk egy másik területéről érkező támogatás. A példánál maradva, a munkahelyi stressz feloldásához kulcskérdés lehet a párkapcsolat oldaláról érkező extra figyelem, törődés. Sok esetben az alanyunk párjával való beszélgetés nemcsak az alanyunk mélyebb megismeréséhez vihet minket közelebb, hanem nagy mértékben hozzájárulhat a coaching folyamat pozitív eredményének hosszútávú fenntartásához is.

Az említetteken felül még számos lehetőséget sorolhatnánk fel, amely egy "egyszerű" stresszkezelést támogathat, de ebből is látszik, hogy mennyire szükséges sok esetben az, hogy a coach (vagy bármely más segítő) több területtel kapcsolatosan is rendelkezzen ismeretekkel, vagy legalábbis felismerje, hogy mikor tanácsos másik szakembert is bevonni a coaching folyamatba egy-egy alkalommal (dietetikus, személyi edző, stb.)

Természetesen ezen felkészültség egy élethosszig való tanulást kíván, amelyre mi is buzdítjuk elsősorban magunkat és hallgatóinkat is.