Miért sikertelen a legtöbb segítő a szakmájában?

Miért sikertelen a legtöbb segítő a szakmájában?Az elmúlt években számos olyan szakembert ismertünk meg, aki az emberek segítését (pszichológus, coach, terapeuta) választotta hivatásául.
Közülük csak nagyon kevésnek sikerült kialakítani egy felfelé ívelő, biztos megélhetést nyújtó karriert, míg a legtöbbjük számára a tevékenységük megmaradt másodállásnak, profitáló hobbinak.

Sokan talán közületek is vágynak arra, hogy ezen a területen indítsanak új karriert. Ilyenkor teljesen jogos az a kérdés, hogy melyik út vár rám, nekem sikerül-e majd a hivatásomban szárnyalni, vagy egy-két fárasztó év után feladom ezt a szakmát? Mely tényezők döntik ezt el? Jó kérdés, és úgy gondoljuk, találtunk rá válaszokat, melyek közül az elsőt itt olvashatjátok.


1. tényező: A hitelesség

Hazánkban sajnos a legtöbb segítő (terapeuta, coach, pszichológus, tréner stb.) az általa preferált képesítés megszerzését tartja az elsődleges és gyakran az utolsó lépésnek a karrierjének felkészülési szakasza során, és ezen dokumentumok birtokában már meg is kezdi tevékenységét. 
E hivatás gyakorlása során azonban - tapasztalatunk és filozófiánk szerint - szintén lényeges, hogy maga a szakember a saját életét (vagy legalább azon területeket, melyekben másokat is segíteni szeretne) “rendbe tegye” és azokat folyamatos fejlődési pályára helyezze.

Így válik hitelessé mindabban, amit tanít, megoszt, amiben segít.

A kiegyensúlyozottságunk, sikerért tett lépéseink, a Flow, a Jelenlét élmény rendszeres megélése, a rendezett emberi kapcsolatainkból meríthető erő, az önmagunkban kialakított, folyamatosan emelkedő harmónia és béke nélkül bármilyen elméletet, módszertant tanulunk, bármilyen irányzatot, rendszert is követünk, a szavaink egy idő után üres, felületes jótanácsokká, okoskodássá válhatnak.

Márpedig a legtöbb embernek nem erre van szüksége ha szakemberhez fordul, és annak segítségét igényli problémái megoldásához, vagy saját teljesítményének fokozásához.

Sokkal inkább igényelnek egy tapasztalt, a belső nyugalomból és a fejlődő élet szenvedélyéből táplálkozó, a célok gyakorlati megvalósításában alázattal tevékenykedő, szakmailag felkészült, a tudományos hátteret is ismerő segítőt, egy olyan szakembert, aki nemcsak “dumál” arról, hogy “mit hogy kéne”, hanem éli is azt amiről beszél, amiben segít és saját kiegyensúlyozottságával, életvitelével mutat példát.

Az ilyen tapasztalattal és tudással felvértezett coach vagy tréner mélyebb, tartósabb, pozitív változásokhoz, valódi fejlődéshez képes hozzásegíteni az ügyfeleit minden életterületen, így hosszabb távon anyagilag is sokkal sikeresebbé válik.

A cikket nemsokára folytatjuk a II. résszel.

 

 

vissza