Párkapcsolat buktatói

Párkapcsolat buktatói

 

 

A hivatásbeli, anyagi sikeresség mellett (de lehet, hogy afelett) a harmónikus párkapcsolat kialakításának témakörében folytattuk le a legtöbb coaching beszélgetést az elmúlt években.

Ezen beszélgetések és a képzéseink során világossá vált számunkra, hogy lényegében mindenki ugyanazon kihívásokkal szembesül (melyek természetesen egyediek a résztvevők neveiben, konkrét sztorikban, stb.). Szinte minden probléma esetében megláthatjuk azon párkapcsolati harmónia kialakítását nehezítő tényezők jelenlétét, amelyeket most (és következő hírlevelünkben) összegyűjtöttünk számodra.

Ha kíváncsi vagy, mi miatt nem valósul meg a párkapcsolati harmónia a legtöbb ember életében, akkor olvass figyelmesen!

1. A legfőbb tévhit

A legnagyobb tévhitünk a párkapcsolatot illetően, hogy “ha tényleg szeretjük egymást, akkor az majd magától fog működni”, pedig ennek pont az ellenkezője igaz!

Minden párkapcsolat, annak folyamatos fejlesztése nélkül, egy nagyon rövid, önmagától virágzó szakasz után haldoklásnak indul.

Ezen szétválást leginkább egyébként a hormonjainknak köszönhetjük (főleg a tesztoszteronnak és az oxytocinnak). Ezen két hormon mennyisége a fajfenntartás és az utódnemzés érdekében a szerelem első hónapjaiban az egekbe szökik a testünkben (ettől vágyjuk annyira a másikat), de 6-9 hónap után a számuk visszaáll a párkapcsolat előtti állapotba. Ettől érezhetjük úgy, hogy valami nem stimmel, a másik nem szeret már annyira, vagy én nem érzem már azt a lángolást, én is inkább már bulizni megyek a barátaimmal, stb...ekkor derül ki igazán a legtöbb ember számára, hogy milyen minőségű a kapcsolat valódi tartalma!

Mielőtt azonban szakításra kerülne a sor, ezen veszekedésekkel, sértődésekkel teli agóniát legtöbbször az egyedülléttől való félelem, más szorongások vagy valami egyéb érdek húzhatja el akár évekig is.

2. A tudatlanság

A párok közötti feszültséget és egyet nem értést nagy mértékben fokozza, hogy mind a nő, mind a férfi csak látszólag tartozik egy fajba, valójában szinte két teljesen külön alfaja az embernek. Más az agyműködésük, testi felépítésük, hormonális hátterük, biológiai kódolásuk, alapvető társadalmi szerepük, mást jelent számukra a szexualitás, stb.

Egy férfi és egy nő az esetek túlnyomó részében másképp reagál, mást lát bele bizonyos helyzetekbe, más fontos számára, mást részesít előnyben, másképp dolgozza fel a stresszt és a sort még bőven folytathatnák...

Ha szeretnénk kialakítani a harmóniát, akkor természetesen egy hosszútávú kapcsolatban csiszolódni, változni vágynunk és változnunk szükséges, de töménytelen mennyiségű szenvedéstől és konfliktustól kíméljük meg magunkat, ha a legtöbb esetben inkább megismerjük a másik nem működését és elfogadjuk annak természetességét.

Békét és jó néhány "AHA!" élményt tapasztalhatunk ott, ahol eddig puffogtunk a "jogtalan", soha be nem teljesülő elvárásainkon lovagolva!

Persze, ennek megvalósításához az első lépés a legnehezebb és egyben hordozza a legtöbb, fejlődés iránti alázatot: erős döntéssel túllépni az egó első számú véleményén, azon, hogy "nekem van igazam és a másik a hibás!" :-)

3. A globalizáció a párkeresésben

Ezen pont teljes megértéséhez engedjétek meg, hogy egy kis saját történetet csatoljak. Apám, (id. Fejes János) a születésem előtt fél évig a Szovjetúnió nagyvárosaiban élt és dolgozott. Mesélte, hogy ekkortájt oroszhonban háromféle csokoládét kínált minden bolt, trafiktól a bevásárlóközpontig: piros, kék és sárga csomagolásút. Bármerre mentél, bármit kerestél, ezzel a három csokival találkoztál. Ez szimbolizálja az emberiség pár évszázaddal ezelőtti párválasztási "bőségét", amikor a faluban pár férfi, pár lányból (és fordítva) választhatott.

Ennek ellenpéldája, ha valaki a brüsszeli repülőtéren, hazatérőben szeretne csokit venni az itthoniaknak. Akkora választékkal és sokszínűséggel találkozunk, hogy kb. 1 óra böngészés után még mindig fogalmunk sincs, melyik lesz a megfelelő választás a rokonainknak. Ez pedig a mostani kort szimbolizálja, ahol közösségi média, a netes társkeresők és appok miatt gyakorlatilag több tízezer potenciális jelentkező közül válaszhatjuk ki a következő randinkat.

Mit is okoz ez? A párkapcsolat kialakítására nyíló rengeteg lehetőség, az, hogy szinte bárki elérhetővé vált számunkra, azt az illúziót teremtheti meg, hogy mindig van egy jobb választás, létezik valahol egy megfelelőbb, egy kedvesebb, egy szexibb, egy türelmesebb, egy odaadóbb, egy anyagilag stabilabb, egy akármilyenebb a jelenlegi párunknál, csak azt még nem találtuk meg. 

Ebből eredően az emberek (főleg a mostani tinik)  sok esetben úgy fordulnak a párkapcsolatok és az abban felmerülő problémák felé, ahogy mi viselkedünk a legtöbb esetben, ha tönkremegy valamilyen háztartási kisgép: a volt/nincs szerelők megkeresése helyett inkább azonnal újat veszünk.

4. A Női egyenjogúsági harc negatív következménye

A nyugati világban élő nők az elmúlt évszázadban sikeresen végigvitték azon küzdelmüket, hogy ugyanolyan jogokkal és lehetőségekkel rendelkezzenek, mint a férfiak. Ez az emberiség számára új helyzet, amelyben találják magukat, azonban bizonyos szempontból tovább bonyolította életüket.

A modern nők nagy része nem képes könnyedén élni ezen választási lehetőségével, hiszen az új helyzetben már mindent szeretne választani, családanyaságot és karriert is, a gondoskodó és csábító nő megélését is, a tűzhelyet és a vadászmezőt is... Tanulni vágyik, sikeresen dolgozni, erős is szeretne lenni és független, ugyanakkor védtelen és gyönge is, olyan nő, akiről gondoskodnak.... Természetesen a motiváció szintjén ez teljesen rendben van, de a megvalósítás már annál nehezebb és frusztrálóbb!

Az ilyen jellegű döntésképtelenség és a rengeteg szerep egyidőben történő felvállalása sok esetben felborítja a párkapcsolat szabály és szokás rendszerét, hiszen az elméből fakadó motiváció és az ösztönvilág parancsa sok esetben disszonáns érzéseket okoz mindkét nem számára. Arról nem is beszélve, hogy igen frusztráló és talán ritkán lehetséges ennyi területen folyamatosan jól teljesíteni bűntudat és végső kimerültség nélkül.

Összefoglalva:

A párkapcsolat az emberi életterületek között is az egyik legbonyolultabbnak számító témakör, ahol rengeteg kihívással találkozhatunk a XXI. században. Két ember közötti, hosszútávú harmónia kialakítása rengeteg energiát, önmagunk alapos ismeretét, tanulást, fejlődést és cselekedetektet igényel.